antilopa-saritoare-1

Antilopă săritoare – Antidorcas hofmeyri

Numele de antilopă săritoare se referă la modul în care această antilopă face salturi înalte, cu picioarele ţepene, când este entuziasmată sau când este ameninţată de prădători, printre care se numără leoparzi, gheparzi, hiene şi lei.

Poate să sară 4 m înălţime prin aer şi atinge viteze de 100 km/h când fuge. Antilopa săritoare de Kalahari arată şi trăieşte aproape la fel ca antilopa săritoare comună întâlnită în est şi sud. Cu toate acestea, această specie este puţin mai mare şi de culoare maronie-pal, comparativ cu verişoara sa roşcată-castanie, iar dunga de pe coaste este aproape neagră. Se presupune că acestea sunt adaptări care o ajută să se camufleze printre nisipurile aride şi vegetaţia dispersată din Kalahari.

Antilopa săritoare de Kalahari se înmulţeşte tot timpul anului. Femelele îşi părăsesc turma când sunt gata să fete, de obicei un singur pui. Ele îşi lasă puiul ascuns sub un tufiş când se duc după hrană şi se alătură din nou turmei când puiul are trei sau patru săptămâni. Puii sunt înţărcaţi la cinci sau şase luni, dar de obicei rămân cu mama până fată din nou.

Curse

antilopa-saritoare-2

Antilopele săritoare petrec mare parte din an în turme de acelaşi sex. Această turmă de masculi este în deplasare. Cine rămâne în urmă va fi expus şi mai mult riscului prădătorilor.

Dimensiune: 1,4-1,6 m

Greutate: 30,5-47,5 kg

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Iarbă, rădăcini, tuberculi

Localizare: Africa de Sud