babuin-masliniu-1

Babuin măsliniu – Papio Anubis

Mereu oportuniste, aceste maimuţe inteligente, adaptabile, mănâncă tot ce le cade în mână, de la iarbă la animale mici şi gunoaie de la om. Trăiesc în multe habitate – chiar şi unde sunt puţini arbori, precum dealuri stâncoase, semideşert şi savană întinsă.

Societatea babuinilor

Babuinii măslinii trăiesc în grupuri mari de până Ia 120 de membri şi îşi petrec majoritatea timpului căutând hrană la sol, adesea deplasându-se în coloane. Masculii adulţi sunt de două ori mai grei decât femelele, au canini mai lungi şi coamă impresionantă în jurul gâtului.

Ei se luptă pentru acces la femelele receptive sexual, dar de obicei numai câţiva masculi dominanţi reuşesc să se împerecheze. Femelele se pot înmulţi tot timpul anului, dând naştere unui singur pui după o gestaţie de şase luni. Puiul este purtat de mamă – se agaţă de burta ei până la vârsta de şase săptămâni, când este suficient de puternic pentru a fi dus în spatele mamei. Puii au blană neagră, care în câteva luni devine maro-cenuşie.

Fiindcă devastează culturile, babuinii sunt consideraţi dăunători. Prădătorii lor naturali sunt leoparzii. Masculii adulţi sunt vânători eficienţi – ei pot să prindă iepuri, pui de antilopă, chiar si alte maimuţe.

Maimuţăreli

Babuinii sunt printre cele mai jucăuşe animale. Ei trec printro etapă juvenilă prelungită, în care trebuie să înveţe regulile societăţii lor.

Dimensiune: 50-90 cm

Greutate: 14-30 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Fructe, frunze, insecte

Localizare: Din vestul până în estul Africii.