broasca-mamos-1

Broască-mamoş – Alytes obstetricans

La prima vedere arată ca o broască râioasă europeană comună, dar broasca-mamoş are bot mai ascuţit şi pupile verticale. Numele se referă la felul în care acest mic amfibian îşi poartă ouăle fecundate pentru a le proteja cât timp se dezvoltă.

Dar numele este puţin înşelător pentru că masculul şi nu femela este cel care are grijă de următoarea generaţie. În timpul împerecherii, masculul lipeşte şiragul de ouă de spinarea lui şi apoi le duce într-un iaz după câteva săptămâni, la timp ca mormolocii să eclozeze.

Îngrijire paternă

broasca-mamos-2

Masculul de broască-mamoş poate să poarte ouăle mai multor partenere. El secretă un mucus antibiotic pentru a proteja dezvoltarea puilor.

Dimensiune: 3-5 cm

Răspândire: Local comună

Alimentaţie: Insecte

Localizare: Vestul până în centrul Europei