caine-de-prerie

Câine de prerie – Cynomys ludovicianus

O specie mare de veveriţă de pământ, câinii de prerie cu coadă neagră sunt rozătoare foarte sociale. Trăiesc în „oraşe” – reţele extinse de tuneluri şi încăperi subterane. Un oraş găzduieşte sute de câini, organizaţi în grupuri mai mici numite clanuri. Un clan este alcătuit în 12 adulţi şi puii lor, care colaborează pentru a-şi întreţine partea lor de tuneluri şi a o apăra de intruşi.

Membrii clanului au acelaşi miros, care îl distinge de alte grupuri. Câinii de prerie îşi sapă tunelurile suficient de adânc cât să evite îngheţul iarna. Pământul răsfirat împins la suprafaţă formează movile în jurul intrărilor în tuneluri, care sunt ideale pentru observarea prădătorilor.

Familie

prairie dog, non-lethal, prairie, prairie dog coalition, wildlife

Pun ies de sub pământ la şase săptămâni şi sunt îngrijiţi de fiecare membru al clanului. Majoritatea masculilor părăsesc grupul după prima lor iarnă.

Dimensiuni: 34-43cm

Greutate:  0,7-1,5kg

Alimentaţie: Ierburi, rogoz

Localizare: Sud-Vestul Canadei până în Nordul Mexicului