cangur-de-copac-1

Cangur de copac – Dendrolagus goodfellowi

Cu faţă lată, bot scurt şi urechi rotunjite, cangurul de copac seamănă mai mult cu un urs decât cu un cangur. Picioarele din spate mai scurte, care se pot mişca independent, umerii puternici şi picioarele anterioare mai lungi, musculoase sunt alte diferenţe – precum şi faptul că îşi petrece mult timp în copaci, hrânindu-se cu frunze, fructe şi flori.

Este în mare parte nocturn şi solitar, cu excepţia împerecherilor care au loc tot timpul anului.

Căţărător flexibil

cangur-de-copac-2

Cangurul de copac se caţără apucând un trunchi sau o creangă cu ghearele sale frontale puternice, iar apoi „merge” pe ea cu picioarele din spate. Încheieturile flexibile ale gleznelor şi dexteritatea îi permit să se mişte cu uşurinţă printre crengi. Are un creier mai mare în raport cu corpul decât multe marsupiale. Coboară la sol pentru hrană, unde merge, dar şi sare.

Este ameninţat de distrugerea habitatului din cauza defrişărilor şi a altor forme de exploatare a pădurilor. Este vânat pentru carne.

În echilibru

Picioarele din spate late, cu pernuţe, oferă cangurului de copac o priză excelentă, iar coada lungă îl ajută să aibă stabilitate pe crengi.

Dimensiune: 52-80 cm

Greutate: 6,5-14,5 kg

Alimentaţie: Frunze, fructe, flori, iarbă

Localizare: Noua Guinee