apra-neagra-1

Capră neagră – Rupicapra rupicapra

Agilitatea este emblematică pentru capra neagră – o adaptare la mediul montan dur şi o abilitate crucială de supravieţuire când este urmărită de prădători precum lincşii şi lupii. Copitele oferă maximul de priză pe stâncile alunecoase şi capra poate alerga în siguranţă, chiar şi pe teren acoperit de zăpadă, la viteze de până la 50 km/h, poate face salturi de 2 m înălţime şi 6 m lungime.

Coarne letale

Ambele sexe au coarne verticale care se termină cu vârfuri ascuţite şi curbate, deşi coarnele sunt puţin mai groase la masculi. Masculii îşi folosesc coarnele pentru a se apăra de prădători, dar şi pentru a se lupta cu alţi masculi pentru femele. Spre deosebire de alte animale copitate care se luptă cu coarnele, masculii de capră neargă adesea îşi atacă abdomenele şi coastele, cu consecinţe fatale.

capra-neagra-2

Puiul stă în picioare la câteva minute după naştere, gata să îşi urmeze mama.

Montaniarzi experţi

Blana groasă de iarnă a caprei negre îi oferă o izolaţie excelentă. Copitele au o margine subţire, dură şi tălpi moi, flexibile, pentru priză, astfel încât pot merge pe cel mai abrupt şi mai îngheţat teren.

Dimensiune: 1,1-1.3 m

Greutate: 25-60 kg

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Ierburi, lăstari, alior

Localizare: Centrul şi estul Europei