capucin-cu-capison-1

Capucin cu capişon – Sapajus cay

Capucinii cu capişon sunt maimuţe de dimensiune medie, foarte sociabile, frecvent întâlnite în pădurile tropicale din bazinul amazonian din America de Sud. Ei îşi iau numele după pata de blană întunecată de pe vârful capului, care seamănă cu frizura unui călugăr capucin.

Acrobaţii pădurii

capucin-cu-capison-2

Aceste maimuţe energetice şi acrobatice se mişcă repede prin straturile joase şi de mijloc ale pădurii în grupuri de câte 10-20, păstrând legătura unii cu alţii printr-o varietate de strigăte ascuţite, ca de pasăre.

Capucinii sunt foarte inteligenţi şi folosesc o varietate de instrumente pentru a obţine hrana, în mlaştinile luxuriante ale Pantanalului, nu este penurie de nuci de palmier, care constituie principala lor hrană. La populaţiile mai nordice, capucinii au fost observaţi spărgând nucile de palmier cu pietre, dar acest comportament nu a fost confirmat încă şi în sud.

Dimensiuni: 40-45cm

Greutate: 3-3,5 kg

Alimentaţie: Fructe, frunze, animale mici

Localizare: Nordul Americii de Sud