castor-american

Castor american – Castor canadensis

Cea mai mare rozătoare din America de Nord, castorul american este un „inginer” nocturn, care modifică peisajele pe tot continentul, cu excepţia zonelor deşcrtice şi a nordului extrem canadian.

Acest mamifer acvatic îndesat, cu cap masiv, doboară arbori rozându-le trunchiurile, pe care apoi le aranjează în baraje de-a curmezişul apelor sau le foloseşte pentru a construi vizuini. Coada plată şi solzoasă şi degetele lipite de la picioarele din spate îl fac un înotător iscusit, iar blana impermeabilă îl protejează de frig.

Alimentaţie lemnoasă

Incisivii lungi, portocalii, care cresc continuu, se potrivesc perfect cu hrana castorului: scoarţă, râmurele şi tulpini. Mănâncă şi stratul de cambiu, un ţesut vegetal moale de sub scoarţă. Preferă mesteacănul, arinul şi plopul tremurător, pe care adesea le depozitează ca hrană pentru iarnă.

Trăiesc în colonii mici, conduse de un mascul şi o femelă care formează o pereche pe viaţă. Între aprilie şi iunie, femela fată trei sau patru pui acoperiţi complet de blană. Puii pleacă după doi ani pentru a-şi forma propriile colonii.

Castorii îşi construiesc adăposturile de-a lungul râurilor sau pe malul lacurilor, cele mai impresionante fiind insulele de buşteni din mijlocul iazurilor. Cu o intrare accesibilă numai pe sub apă, acestea sunt cele mai sigure refugii de prădători precum lupii şi coioţii.

Maeştri constructori

castor-constructor

Castorii americani îsi construiesc barajele din buşteni, crengi, iarbă si muşchi, legate împreună cu noroi.

Cu buzele închise

Când sunt sub apă, castorii îşi ţin buzele închise în spatele dinţilor incisivi, ca să poată ronţăi şi roade ramuri si tulpini.

Dimensiuni: 74-88 cm

Greutate: 11-26 kg

Alimentaţie: scoarţă, ramuri, tulpini

Localizare: America de Nord