cerb-roscat-1

Cerb roşcat – Cervus elaphus

Cel mai marc animal din Scoţia (şi din multe alte ţări europene), cerbul roşcat este denumit astfel după culoarea blănii sale din timpul verii. În această perioadă, cerbii au blană scurtă şi turme mici pot fi văzute păscând în habitate deschise. Iarna, blana se îndeseşte şi devine cenuşie, iar cerbii se retrag în păduri, unde au mai mult adăpost de vreme rea.

Cerbii trăiesc în turme de acelaşi sex, dar iarna este tolerat amestecul. Când vine primăvara, masculilor încep să le crească coarne, iar femelele fată iezi pătaţi. Perioada de rut începe la finalul verii. Masculii dominanţi controlează un harem de femele, folosind un răget zgomotos pentru a le ţine laolaltă.

Masculii mai slabi, cei tineri şi cei bătrâni hărţuiesc femelele de la marginea grupului, mânându-le spre protecţia masculilor mai puternici. Perioada de rut durează până Ia sosirea iernii, când masculii leapădă coarnele şi animalele se pregătesc iar pentru condiţii de vreme rece.

Etalare mândră

Femelele judecă masculii după coarnele lor. Ţapii mai tineri au mai puţine vârfuri, sau colţi, în timp ce coarnele masculilor mai bătrâni sunt mai puţin simetrice.

Capetele jos

cerb-roscat-2

Masculii în rut încearcă să evite lupta loială. Ei merg alături unul de altul, măsurându se din priviri şi se luptă numai dacă niciunul nu dă înapoi.

Dimensiune: 1.7-2,1 m

Greutate: 75-220 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Frunze, ierburi, artemisia

Localizare: Europa până în vestul Asiei, Africa de Nord.