chitcan-elefant

Chiţcan-elefant – Elephantulus rufescens

Chiţcanul-elefant creează o reţea de poteci care îi permit să navigheze pe traseul său cu mare viteză. Viteza este esenţială – metabolismul lor este atât de rapid, încât chiţcanii-elefant sunt mereu în căutare de hrană, iar potecile cunoscute le permit să găsească prada în cel mai eficient mod posibil.

Potecile le oferă şi un traseu accesibil pentru a scăpa de prădători, precum bufniţe, ulii şi şopârle. Chiţcanii adulţi aleg poteci care conduc pericolul departe de singurul lor pui, care îşi petrece primele câteva zile în cuib, adesea o vizuină abandonată. Chiţcanii-elefant au un fin simţ al mirosului, accentuat de un bot flexibil, de unde îşi iau şi al doilea nume: scorpie-elefant.

Gata de fugă

chitcan-elefant-1

Picioarele lungi din spate îi oferă chiţcanuiui un plus de forţă şi manevrabilitate când încearcă să depăşească prădători prin reţeaua de poteci.

Dimensiune: 12-12.5 cm

Greutate: 50-60g

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Insecte

Localizare: Estul Africii