Coiot – Canis latrans

Majoritatea speciilor de câine sălbatic se confruntă cu o presiune enormă din partea oamenilor care le restrâng habitatele. Dar coiotul prosperă, chiar se apropie de habitatele umane, fiind un vânător eficient de găini şi gunoier.

Poate pare incredibil, însă acest animal sălbatic este foarte apropiat ca obiceuri, necesități și instict de câinii domestici din curțile sau apartamentele noastre. Făcând parte din aceeași mare familie, cea mai bună mâncare pentru câini trebuie să conțină vitamine, minerale și un aport mare de proteine.

Ca mărime undeva între vulpe şi lup, coiotul are un stil de viaţă foarte adaptabil. Deşi poate să vâneze în haite animale mari, precum căprioare, în majoritatea timpului este un vânător solitar, ţintind singur o pradă mai mică – precum câini de prerie.

Coioţii îşi petrec ziua într-o vizuină subterană; ei îşi pot săpa singuri vizuina, dar de obicei măresc una abandonată de bursuci sau de veveriţe de pământ.

Părinţi implicaţi

Când îşi cresc puii, coioţii îşi stabilesc zonele de locuit marcând tufişurile cu urină şi fecale. Ei îşi semnalează ocuparea teritoriului cu urlete şi scheunături zgomotoase. Coioţii pot forma perechi câţiva ani împerecherea are loc la finalul iernii şi două luni mai târziu se nasc în jur de şase pui. Ambii părinţi îşi hrănesc puii în vizuină cu hrană regurgitată.

Coioţii colaborează cu bursucii americani în vânătoarea de rozătoare de vizuină.

Coiot urlând

coiot-1

Coioţii sunt animale zgomotoase şi urlă frecvent pentru a-şi revendica teritoriul sau când întâmpină un membru al familiei.

Dimensiuni: 74-94cm

Greutate:  7,7-15,8kg

Alimentaţie: Mamifere, insect, fructe

Localizare: America de Nord şi Nordul Americii Centrale