daman-de-stanca-2

Daman de stâncă – Procavia capensis

Micul daman de stâncă, fără coadă, îşi construieşte vizuinile în crevase şi cavităţi de pe stânci şi creste, care îi oferă protecţie faţă de prădători precum leoparzi, şerpi şi vulturi. Stâncile îl ajută să îşi regleze temperatura corpului oferind locuri de stat la soare când e frig şi umbră când este foarte cald.

Tălpile umede, ca de cauciuc, îl ajută să se caţere cu uşurinţă. În ciuda blănii groase, este sensibil Ia temperaturi extreme, evitând atât vânturile reci şi ploaia, cât şi căldura din mijlocul zilei.

O zi obişnuită începe cu o oră sau două de stat la soare. Urmează o oră de căutat hrană, apoi se odihneşte şi după-amiaza se hrăneşte iar.

Adunare de grup

daman-de-stanca-1

Pun stau aproape de mama lor. După ce se odihneşte împreună la soare, această familie se pregăteşte să mănânce din nou.

Dimensiune: 30-58 cm

Greutate: 3-5 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Orice vegetaţie

Localizare: Vestul, sudul şi estul Africii, vestul Asiei