Dragon de apă australian – Intellagama lesueurii

Această şopârlă mare nu se dezice de numele său, frecventând adesea habitate cu apă dulce şi ocazional estuare. Este un înotător priceput şi un căţărător abil.

Băi de soare înainte de vânătoare

Dragonul de apă stă la soare pe stânci (pe drumuri sau pe verande) până când se încălzeşte suficient de mult ca să poată vâna (în arbori, la sol şi pe malurile apelor). Caută melci şi crabi, dar şi mici vertebrate precum broaşte şi pui de pasăre.

Cu toate acestea, în unele locuri, fructele şi vegetaţia alcătuiesc jumătate din dieta sa. Pentru a evita pericolul, dragonul de apă fuge în copaci sau se scufundă în apă, unde poate să stea scufundat peste o oră.

Iarna, dragonii de apă care trăiesc în sudul arealului lor se pot ascunde într-o vizuină sau printre rădăcini sau pietre şi brumează (un procedeu similar hibernării). În nord, ei rămân activi tot anul. Primăvara, masculii teritoriali se etalează în faţa rivalilor şi pentru a atrage femelele cu multe mişcări din cap, lovituri de coadă şi fluturări din picioare.

Puii mănâncă în principal insecte până ajung la jumătate din dimensiunea unui adult.

Profil cu nas teşit

dragon-de-apa-australian-1

Botul scurt, adânc şi capul triunghiular sunt accentuate de o creastă centrală de solzi care se întinde de pe cap până la coadă, mărindu-se considerabil în spate, dinspre gât.

Dimensiune: 1 m

Greutate: 1-1,3 kg

Alimentaţie: Animale mici, fructe, plante

Localizare: Estul Australiei