elan-1

Elan – Alces Alces

Cea mai mare specie de cerb din lume, elanul trăieşte sub Cercul Polar Arctic, în zone cu păduri de conifere şi foioase, mlaştini şi lacuri. În Europa este denumit şi plotun, dar în America de Nord – confuzia creşte – plotunul este o specie cu totul diferită.

Nomazi solitari

elan-2

Spre deosebire de majoritatea altor specii de cerb, elanii sunt în mare parte solitari, deşi femelele sunt însoţite de puii lor. Ei nu îşi apără teritoriile, fiind tot timpul anului în deplasare. Elanii mascul îşi aleg habitate care oferă cele mai mari rezerve de hrană, iar femelele aleg habitate care oferă cel mai mare grad de protecţie pentru ele şi puii lor.

Elanii sunt animale diurne şi pot fi văzuţi în cele mai calde zile de vară răcorindu-se în apă în timp ce se hrănesc cu rădăcini de nufăr şi alte plante acvatice. Îşi folosesc buza superioară flexibilă pentru a alege cele mai proaspete frunze şi muguri.

Iarna, când frunzele cu care se hrănesc sunt rare, ei dau la o parte zăpada ca să ajungă la muşchii şi lichenii de dedesubt, mestecă rămurele de pe arbori precum plopul şi jupoaie scoarţa de pe trunchiuri. Copitele late îi ajută să meargă pe zăpadă moale şi să înoate prin lacuri mâloase şi prin mlaştini.

Elanii mascul intră în rut toamna, şi ambele sexe rag pentru a atrage un partener. Femelele aleg partenerul după mărimea coarnelor sale, care pot avea o anvergură de doi metri şi câte 20 de vârfuri fiecare. Masculii rivali adesea se luptă pentru dreptul de împerechere.

Femela fată unul sau doi viţei vara următoare, care sunt înţărcaţi după şase luni. Un elan adult sănătos are puţini prădători naturali în afară de om şi îşi poate folosi coarnele şi copitele pentru a se apăra, dar urşii şi lupii atacă viţeii, care sunt mult mai mici.

Coarne palmate

În fiecare vară, elanului mascul îi creşte un nou set de coarne masive. Acestea sunt acoperite de o piele moale sau „catifea” care năpârleşte până în toamnă, sezonul de împerechere.

Dimensiuni: 2,4-3m

Greutate: 280-600kg

Alimentaţie: Frunze, licheni, plante acvatice, muşchi, scoarţă.

Localizare: Nordul Americii de Nord, Nordul Europei, Nordul şi Estul Asiei.