facocer-1

Facocer – Phacochoerus africanus

În ciuda aspectului colţuros, dacă este ameninţat, facocerul comun (numit şi porc alergător sau porc cu negi) preferă să fugă decât să lupte, ajungând la viteze de până la 55 km/h cu picioarele sale lungi.

Dacă însă este încolţit, îşi foloseşte cele două seturi de colţi pentru a se apăra. Facocerii au motive să fugă – sunt vânaţi de oameni pentru carne, printre prădătorii lui se numără leii, leoparzii, hienele şi crocodilii.

Facocerul este singurul porc adaptat pentru păscut. „Îngenunchează” când mănâncă iarbă sau când caută rădăcini cu botul lui dur, aşa că face bătături la încheieturi.

Armură facială

facocer-3

„Negii” faciali ai facocerului sunt mase de ţesut care oferă protecţie în timpul luptelor. Negii sunt mai mari la masculii adulţi, care se află în competiţie pentru dreptul de împerechere. Femelele trăiesc în grupuri familiale numite turme, cu unul sau mai multe generaţii de purceluşi, în care indivizii comunică prin chiţăieli, grohăituri şi guiţături.

Porc solitar

Masculii părăsesc grupul în care s-au născut după doi ani şi se alătură unei turme de burlaci. Masculii adulţi sunt solitari şi se amestecă cu turmele dominate de femele numai pentru împerechere.

Dimensiune: 1-1,5 m

Greutate: 50-150 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Iarbă, rădăcini, animale mici

Localizare: Africa Subsahariană