flamingo-mic-2

Flamingo mic – Phoenicopterus minor

Păsările flamingo mici sunt emblematice pentru Valea Marelui Rift. Stoluri de sute de mii de păsări transformă tot peisajul în roz pe malurile aburinde ale lacurilor alcaline neospitaliere. În estul Africii sunt 3-4 milioane de flamingo mici. Populaţii mai mici trăiesc în sudul Africii, inclusiv în Etosha Pan, şi în India.

Colonii incredibile

flamingo-mic-1

Aceste păsări monogame se înmulţesc în colonii uriaşe, izolate, în noroaie caustice alcaline, expuse la arşiţă, unde animalelor de pradă le este aproape imposibil de ajuns. Cuiburile sunt mici conuri de noroi şi cristale de sodă, în care stă un singur ou, ce eclozează după 28 de zile. Când au două săptămâni, puii formează grupuri de sute de mii, supravegheaţi de doar unul sau doi adulţi, iar părinţii sunt liberi să caute hrană. Puii formează şiruri de până la 30 km lungime, iar creşele sunt conduse 50 km de-a lungul nămolului fierbinte pentru a ajunge la lagune puţin adânci, de apă dulce.

Deşi se pot aduna şi un milion de păsări, numai o mică parte se înmulţesc anual. Dintre cele 1,5 milioane de perechi din Africa de Est, în medie 319 000 se înmulţesc şi cresc 140 000 de pui.

Jumătate mor înainte să ajungă la vârsta de reproducere, aşa că, pentru a menţine populaţia, flamingo trebuie să aibă o durată de viaţă de adult de peste 20 de ani.

Mortalitatea naturală a păsărilor adulte este mică şi se datorează mai ales vulturilor şi berzelor marabu, dar şi dezechilibrelor provocate de turism, iar ameninţarea creşte din cauza poluării şi a dezvoltării industriale.

Dimensiune:

80-90 cm

Greutate: Până la 2 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Alge

Localizare: Vestul, estul şi sudul Africii, sudul Asiei