foca-elefant-sudica-1

Focă-elefant sudică – Mirounga leonina

Cele mai mari dintre pinipede, mamifere marine cu aripioare degetate, focile-elefant sudice demonstrează cea mai mare diferenţă de mărime între sexe dintre toate mamiferele. Masculii sunt chiar şi de 10 ori mai grei decât femelele şi numai masculii adulţi au trompa umflată de unde îşi ia numele această specie.

Luptă pentru împerechere

Focile-elefant sudice pot să ajungă la adâncimi de până la 2 000 m în căutarea hranei, ajutate în parte de celulele lor sangvine bogate în oxigen. Ele îşi petrec 90% din viaţă pe mare, adesea dormind sub apă, dar ca toate focile trebuie să iasă pe uscat ca să năpârlească, să se reproducă şi să fete.

Masculii adulţi se luptă pentru a câştiga dreptul de a se împerechea cu grupuri de femele, dar numai 2-3% au succes. Cele mai mari haremuri sunt controlate de un singur mascul dominant cunoscut ca „stăpânul plajei”.

Chiar dacă femelele şi puii pot fi răniţi sau ucişi în timpul acestor lupte, sezonul de împerechere este dur pentru ambele sexe: masculii pierd în medie 12 kg pe zi – peste 40% din greutatea corporală.

Focile-elefant sudice pot să rămână sub apă până la două ore.

Duel pentru dominanţă

foca-elefant-sudica-2

Masculii se luptă pentru drepturile la împerechere la începutul sezonului de înmulţire. Ei îşi ridică mai mult de jumătate din corp de la sol şi îşi rănesc oponenţii pe gât şi pe faţă cu dinţii.

Dimensiune: 3-5 m

Greutate: 0,6-3 tone

Alimentaţie: Peşte şi calamari

Localizare: Oceanul Antarctic, oceanele subantarctice