Furnicar gigant – Myrmecophaga tridactyla

Furnicarul gigant are craniu mare, în formă de tub, dar creier mic. Are vedere slabă, dar mirosul este de 40 de ori mai dezvoltat decât la om. Gura mică de la capătul botului nu conţine dinţi, dar limba lungă de 60 cm este acoperită cu spini microscopici şi salivă lipicioasă, care poate să prindă 35 000 de termite pe zi. Furnicarul merge târşâit, dar aleargă repede şi înoată bine.

Gheare sfâşietoare

Hrana constă în cea mai mare parte din furnici, termite şi ouăle acestora. Îşi foloseşte ghearele puternice din faţă ca să sape în muşuroaie şi termitiere şi împotriva unor prădători precum jaguarii, puma sau oamenii.

Un furnicar gigant nu este agresiv, dar se poate apăra şi poate să se ridice pe picioarele din spate -echilibrându-şi corpul pe coada mare – şi atacă cu membrele din faţă care au gheare.

Solitar cu excepţia perioadei când îşi caută pereche, furnicarul gigant îşi adaptează comportamentul în funcţie de proximitatea faţă de oameni. Cei care trăiesc aproape de zonele locuite sunt în general nocturni (specia este ameninţată din cauza vânătorii), dar animalele din regiuni izolate se hrănesc ziua.

Ei dorm la adăpostul unui tufiş sau unei scorburi, cu coada extrem de stufoasă trasă peste cap şi corp ca să le ţină de cald.

furnicar-gigant-2

Odată ce s-au împerecheat, femelele fată un pui după o gestaţie de aproape şase luni. Puiul se agaţă de spatele mamei în primul an şi rămâne cu ea până la aproximativ doi ani.

Furnicarii gigant scot limba de 150 de ori pe minut.

Dimensiune: 1-2 m

Greutate: 18-40 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Furnici, termite

Localizare: Sudul Americii Centrale până în sudul Americii de Sud