furnicar-pigmeu-1

Furnicar pigmeu  – Cyclopes didactylus

Cel mai mic furnicar nu este cu mult mai mare decât o palmă de om. Rareori văzuţi, furnicarii pigmeu trăiesc în copaci, se hrănesc de la apus la răsărit cu până la 5 000 de furnici şi ziua se odihnesc, în timp ce obiceiurile nocturne îi apără de oameni, aceşti furnicari constituie hrana harpiilor, uliilor şi bufniţelor cu ochelari.

Deghizare mătăsoasă

Furnicarii pigmeu trăiesc în arborii Ceiba speciose, care oferă camuflajul perfect pentru furnicarul cu blana sa lungă, fină şi cenuşie-fumurie. Fiecare picior anterior are două gheare mari, perfecte pentru căţărat şi săpat în muşuroaiele de furnici din copaci, dar trebuie orientate spre interior ca animalul să se poată deplasa la sol.

Deşi furnicarul rareori coboară la sol, merge bine pe suprafeţe plate şi a fost zărit şi traversând drumuri. Are coadă prehensilă şi picioare posterioare adaptate care se înfăşoară ferm în jurul crengilor, permiţându-i să se deplaseze prin coronament.

După împerechere, se naşte un singur pui, într-un cuib căptuşit cu frunze situat de obicei într-o scorbură. Ambii părinţi cresc puiul, hrănindu-l cu furnici regurgitate. Masculii poartă puii pe spate.

Adoarme repede

furnicar-pigmeu-2

Furnicarul pigmeu îşi petrece orele zilei dormind sus în copaci, în siguranţă, adesea pur şi simplu atârnând de ghearele ca nişte cârlige, cu coada prehensilă şi picioarele din spate încrucişate pe crengi.

Dimensiuni: 16-21 cm

Greutate: 175-357g

Alimentaţie: Furnici, termite, gărgăriţe

Localizare: America Centrală până în nordul Americii de Sud