gavial-1

Gavial – Gavialis gangeticus

Fălcile lungi şi înguste ale gavialului – proiectate să apuce repede şi brusc peşti aflaţi în trecere – îl fac uşor de recunoscut. Este mai acvatic decât rudele sale robuste, crocodilii, şi este bine adaptat pentru a se mişca în apă. Degetele de la picioarele din spate sunt palmate şi coada lungă are solzi ca nişte aripioare pentru o propulsie puternică.

Pe uscat, membrele nu sunt atât de puternice încât să îi susţină corpul în mers, aşa că se târăşte pe burtă.

Femelele se maturizează la opt sau 10 ani şi au 3,5 m lungime; masculii se maturizează după alţi trei sau cinci ani şi cresc mai lungi. În perioada împerecherii, masculii teritoriali se intimidează reciproc şi se etalează cu mult zgomot.

Botul bulbos al masculului ajută la formarea de bule care atrag partenere.

Critic ameninţat

Gavialul a fost aproape de extincţie în anii 1970 din cauza distrugerii habitatului, braconajului şi scăderii stocurilor de peşte. Din 1981, programele de înmulţire în captivitate s-au concretizat cu peste 3 000 de animale eliberate în sălbăticie, dar specia este foarte periclitată.

În siguranţă pe insulă

gavial--2

Părinţii îngrijesc puii în primele câteva săptămâni, însoţindu-i la înot. Cu toate acestea, multe alte specii de crocodil îşi îngrijesc puii perioade mai lungi.

Capcană de peşte

Cei 100-110 dinţi ai gavialului sunt mici şi ascuţiţi ideali pentru prinderea peştilor, pe care îi muşcă de mai multe ori pentru a-i anihila, iar apoi îi aruncă de colo-colo şi îi înghit cu capul înainte.

Dimensiune: 3,5-7 m

Greutate: 160-180 kg

Răspândire: Foarte periclitat

Alimentaţie: Peşte, păsări de apă

Localizare: Sudul Asiei