gibon-al-lui-muller-1

Gibon al lui Muller – Hylobates muelleri

Cele mai mici maimuţe antropoide, gibonii sunt printre cele mai acrobatice primate, capabile să sară peste 10 m între copaci, avântându-se în salturi cu ajutorul braţelor lungi.

Gibonul lui Muller este una dintre cele patru specii de gibon specifice pentru Borneo, unde trăieşte în coronamentul din pădurea tropicală. Pentru că rareori coboară la sol, această specie este ameninţată de pierderea habitatului din cauza defrişărilor.

Chiar dacă atingerile şi puricatul joacă roluri vitale în viaţa altor specii de primate, gibonii formează legături sociale şi comunică în mare parte prin vocalize sau „cântece” şi fiecare specie are propriul cântec unic.

Adulţii sunt monogami şi perechile îşi apără teritoriile cu duete de dimineaţă. Masculul începe să cânte în zori şi femela i se alătură după răsărit, în medie 15 minute, înainte să îşi continue ziua căutând hrană.

Gibonii folosesc aceleaşi tehnici de vocalize ca sopranele de operă.

Regele atleţilor

gibon-al-lui-muller-2

Gibonii sunt foarte agili şi se deplasează prin brachiafie -balansare pe braţe – trecând de la un arbore la altul cu viteze de până la 55 km/h.

Dimensiune: 41-64 cm

Greutate: 4,6-7 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Fructe, frunze, flori

Localizare: Sud-estul Asiei (Borneo)