girafa-1

Girafă – Giraffa camelopardalis

Girafele sunt cele mai înalte animale în viaţă; masculii adulţi ajung la 5-6 m, iar femelele cresc până la 4,5-5 m. Chiar şi puii au la naştere o înălţime de 1,5-1,8 m. Mare parte din înălţime este dată de picioarele şi gâtul alungitef. Are vase sangvine groase, tensiune sangvină mare şi inimă puternică pentru a pompa sângele până la creier.

În ciuda dimensiunii, girafele sunt ameninţate de prădători. Un grup de lei poate să doboare un adult, iar puii mici sunt vulnerabili la atacurile hienelor şi leoparzilor. Dacă sunt speriate, girafele pot să galopeze cu până la 55 km/h.

Marcaje unice

Girafa Masai (G. c. tippelskirchi) este una dintre cele nouă subspecii, fiecare având un model de blană diferit, cu marcaje maronii-roşcate sau aproape negre, cu margini drepte sau zbârlite, pe fundal alb sau galben. Trăieşte în turme mici în savana Serengeti şi în păduri deschise şi caută frunze din arbori Ia care nu pot ajunge alte animale. Girafele au buza superioară prehensilă şi limba extrem de lungă, dură şi mobilă, care le permite să apuce cu uşurinţă frunzele din ţepoşii arbori acacia.

Ambele sexe au o pereche de coarne boante, acoperite cu piele, care la masculi sunt mai mari. Femelele se împerechează cu masculul dominant din arealul lor, dând naştere unui singur pui după o gestaţie de 16 luni, de obicei în sezonul uscat. La 13 luni puiul este înţărcat.

La înălţime

Girafele se disting prin înălţime şi prin ochi şi urechi mari. Trunchiuri scurte şi un spate care se înclina abrupt de la umăr la coapsă.

„Lupte” rituale

girafa-2

Masculii de girafă ajung la maturitate sexuală la vârsta de trei sau patru am Pentru a-şi stabili dominanta, rivalii se angajează într-o bătălie rituală în care îşi lovesc gâturile unul de altul.

Dimensiune: 3,8-4,7 m

Greutate: 0,6-1,9 tone

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Frunze de arbori

Localizare: Africa