gluton

Gluton – Gulo gulo

Cunoscut şi ca jder flămânzilă, glutonul îşi satisface apetitul vorace ucigând prăzi mari precum căprioare. Fălcile sale puternice sfâşie cele mai dure piei şi strivesc cele mai tari oase în căutarea măduvei.

Deşi este o nevăstuică uriaşă, blana sa grea, labele robuste şi picioarele mari îi oferă un aspect ca de urs. Poate să meargă pe zăpadă cu labele sale late şi poate supravieţui în condiţii extreme în păduri izolate, tundră şi munţi în jurul Arcticii.

Glutonii depozitează hrana. Renii şi karibu sunt dezmembraţi şi îngropaţi în zăpadă sau sol sau împinşi în crevase stâncoase şi ravene. Ei se împerechează vara, iar primăvara următoare fată doi sau patru pui.

În mişcare

Labele scurte şi puternice şi mişcarea suplă şi rapidă ajută glutonul să acopere distanţe mari într-un ritm neobosit în căutare de hrană, cu un consum minim de energie.

Dimensiuni: 65-105cm

Greutate: 6-18kg

Alimentaţie: Căprioare, iepuri, fructe, păsări.

Localizare: Nord-Vestul până în Nordul Americii de Nord, Nord-Estul Europei, Nordul şi Estul Asiei.