iepurele-de-patagonia-1

Iepure de Patagonia – Dolichotis patagonum

Iepurele de Patagonia arată ca o căprioară mică atunci când este în mişcare. Când stă pe picioarele din spate poate fi confundat cu un iepure uriaş, dar este o rudă mai mare şi cu picioare mai lungi a porcului de Guineea.

Iepurii de Patagonia trăiesc pe păşuni aride, unde îşi petrec ziua păscând ierburi şi vlăstari rari. Noaptea, când temperaturile scad, se retrag în vizuini, pe care le sapă cu ghearele ascuţite de la labele din faţă.

Sunt vânaţi de vulpi, pisici de pampas şi păsări de pradă. Pentru a se apăra, lucrează în perechi – un mascul şi o femelă care rămân împreună pe viaţă. În timp ce unul se hrăneşte, celălalt stă de veghe. Dacă văd o ameninţare, o iau la fugă, ajungând la 45 km/h.

Viaţă la comun

iepurele-de-patagonia-2

Iepurele de Patagonia fată vara, care este şi anotimpul ploios. Puii se nasc în vizuini comune ocupate de mai multe perechi cu pui.

Dimensiune: 44 69-75 cm

Greutate: 9-16 kg

Răspândire: Aproape ameninţat

Alimentaţie: Ierburi, plante, seminţe

Localizare: Sudul Americii de Sud