iepure-suierator

Iepure şuierător (pika) – Ochotona princeps

Iepurele şuierător arată ca o încrucişare între porcuşor de Guineea – cu picioare scurte şi cap mare – şi iepure, cu urechi rotunde şi mustăţi lungi. Coada lungă este ascunsă în blană.

Activ ziua, aleargă în salturi de-a lungul pantelor pietroase, făcând pauze în care scoate nişte „ciripeli” semnalând prezenţa prădătorilor, precum coioţi, nevăstuici sau hermine, sau „mieunături” prelungi pentru a-şi marca teritoriul – o zonă de hrănire şi o vizuină într-o gaură sau într-o crevasă stâncoasă. Trăiesc în perechi, formând un mozaic de teritorii ale masculilor şi femelelor.

Vara, adună tulpini cu flori, care sunt stocate într-o grămăjoară lângă vizuină şi lăsate la uscat.

La apropierea iernii, iepurele trage grămada într-o crăpătură în stâncă, păstrându-şi rezerva de hrană la adăpost de zăpadă. El alege plante care se descompun cel mai lent, ca hrana să îi ajungă toată iarna. E adaptat la zonele înalte, reci, dar schimbările climatice îi restrâng arealul.

iepure-suierator-1

Îşi marchează teritoriul cu mirosul emanat de glande din obraji.

Producţie de fân

Iepurii şuierători îşi fac provizii de nutreţ, mâncând din el zilnic, iar restul păstrândul în „hambare” de iarnă.

Dimensiuni: 16-22cm

Greutate: 125-175g

Alimentaţie: Plante, ierburi.

Localizare: Sud-Vestul Canadei, Vestul SUA/