impala-1

Impala – Aepyceros melampus

O antilopă de mărime medie, impala se distinge prin urechile cu vârf negru, dungile de pe coapsă şi coadă şi smocurile negre de deasupra copitelor din spate. Masculii au coarne frumos inelate, în formă de liră, de aproximativ 90 cm lungime.

Aceste mamifere superb de agile îşi pot schimba direcţia aproape instantaneu şi pot face salturi lungi şi înalte deasupra tufelor, arbuştilor şi chiar peste alte impala.

Se odihnesc şi pasc atât ziua, cât şi noaptea. Mănâncă iarbă în sezonul umed, iar în perioadele mai uscate se hrănesc cu tufe, arbuşti, fructe şi păstăi de acacia.

Rituri de primăvară şi de toamnă

Împerecherea are loc în perioada de rut, de două ori pe an, când masculii se luptă pentru femele. Ei devin mai zgomotoşi decât de obicei, pufăind şi mugind pentru a-şi susţine şi apăra teritoriile. Masculii învingători se împerechează cu mai multe femele primăvara şi toamna, iar puii se nasc cam după şapte luni.

În afara sezonului de împerechere, antilopele impala se împart în turme mai mici de masculi burlaci şi turme mai mari de femele şi iezi. Turma oferă protecţie faţă de prădători, precum lei, hiene şi leoparzi – o impala „latră” un avertisment care pune turma pe fugă.

Impala emană semnale olfactive când lovesc şi sar, ceea ce ar constitui poteci pentru alţi membri ai turmei.

Salt spre siguranţă

impala-2

Impala fug de prădători în vegetaţie. deasă Ele pot să sară 9 m lungime şi 2.5 m înălţime.

Dimensiune: 1,1-1.5 m

Greutate: 40-65kg

Răspândire: Local comună

Alimentaţie: iarbă, frunze, scoarţă

Localizare: Estul şi sudul Africii