lemur-katta-1

Lemur katta – Lemur catta

Cu feţele lor distincte alb cu negru şi cozile lungi, dungate, lemurii katta sunt cei mai uşor de recunoscut dintre speciile de lemurieni.

Acoperiţi cu blană groasă, cenuşie-maronie, ei se deplasează cu mare uşurinţă la sol şi în arbori, încât par o încrucişare între o pisică şi un raton.

De fapt, sunt primate – ordin care include maimuţele, cimpanzeii şi oamenii. Aceasta înseamnă că, la fel ca oamenii, lemurienii au amprente şi văzul este principalul lor simţ, deşi important este şi mirosul.

Puterea la feminin

Întâlniţi numai în Madagascar, lemurii katta se găsesc în principal în tufărişuri şi în păduri uscate, unde aceste animale foarte sociale trăiesc în grupuri de câţiva masculi şi femele. Femelele conduc trupa: câştigă luptele cu masculii, primesc cea mai bună hrană şi decid cu care masculi se împerechează.

În timpul sezonului de împerechere masculii duc „lupte de putoare” – îşi freacă cozile peste glandele mirositoare din zona genitală şi de la încheieturi şi apoi le scutură unul spre celălalt. Împerecherea are loc între mijlocul lui aprilie şi iunie.

În august sau septembrie femelele fată unul sau doi pui, care cântăresc fiecare mai puţin de 100 de grame. Femelele îşi cresc puii la comun, adesea îngrijind grupuri de pui şi purtând una puiul alteia.

Soare şi socializare

Spre deosebire de majoritatea lemurienilor, lemurii katta fac băi de soare dimineaţa, socializând cu o gamă largă de vocalize şi expresii faciale. Katta mănâncă mai ales plante, inclusiv flori şi chiar scoarţă de copac şi răşină, dar preferatul lor este fructul de tamarind. Uneori mănâncă insecte sau vertebrate mici, precum şopârle şi, rareori, păsări.

Principalii prădători sunt fossele – carnivore asemănătoare pisicilor endemice în Madagascar – şi păsările mari de pradă, dar principala ameninţare este distrugerea habitatului de către om. În medie, lemurii katta trăiesc în sălbăticie 16-19 ani, dar în captivitate au trăit şi 27 de ani.

În mişcare

Trupe de lemuri katta cu coadă inelată parcurg 6 km pe zi în căutarea hranei. În timp ce călătoresc, ei îşi ţin cozile ridicate ca nişte steaguri pentru a se asigura că trupa stă unită.

Lemur alb cu negru

lemur-katta-4

Spre deosebire de lemurii kata, care îşi petrec mult timp la sol, lemurii alb cu negru (Varecia variegata) preferă să trăiască sus în bolta arborilor.

Ritual de dimineaţă

lemur-katta-2

Lemurii katta stau în fund şi îşi expun abdomenele la căldura soarelui înainte de a porni în căutarea primei mese a zilei.

Dimensiune: 39-46 cm

Greutate: 2,5-3,5 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Frunze, fructe, flori

Localizare: Sudul şi sud-vestul Madagascarului