leopard-patat-din-indochina-2

Leopard pătat din Indochina – Neofelis nebulosa

Deşi marcajele îi permit să se confunde cu mediul în care trăieşte, leopardul pătat nu este înrudit direct cu alţi leoparzi. De fapt, leopardul pătat din Indochina este unic în multe aspecte. În raport cu dimensiunea, această felină solitară are cei mai lungi canini superiori dintre toate felinele existente în prezent – circa 4 cm.

Are şi o apertură a gurii de aproape 100 de grade, în timp ce gura unui leu, de exemplu, se deschide numai la o medie de 65 de grade.

Picioarele scurte, puternice, labele late şi o coadă groasă, deasă, adesea la fel de lungă precum corpul, fac ca leopardul pătat să fie un excelent căţărător.

Este capabil să se deplaseze şi pe partea inferioară a ramurilor, să coboare din arbori cu capul înainte şi să atârne cu capul în jos de picioarele din spate, care se rotesc în spate datorită încheieturilor flexibile de la glezne. Leoparzii pătaţi sunt excelenţi înotători.

Felină secretoasă

leopard-patat-din-indochina-1

Cum sunt experţi în camuflarea în habitatul de păduri dese, se ştiu puţine lucruri despre comportamentul leopardului pătat, deşi masculii arată un grad mare de agresivitate faţă de femele în captivitate. Se credea odată că sunt vânători nocturni, însă dovezi recente sugerează că vânează şi ziua, atacând prada la sol, în ciuda faptului că sunt căţărători atât de buni.

Blană pătată

Petele în formă de nori imită umbra pădurii. Spre deosebire de blana leopardului pătat care trăieşte în Borneo şi Sumatra, petele mai închise au margini negre numai pe spate.

Dimensiune: 70-110 cm

Greutate: 11-23 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Mamifere

Localizare: Sudul şi sud-estul Asiei