leu-de-mare-galapagos-1

Leu de mare de Galapagos – Zalophus wollebaeki

Spre deosebire de înruditele foci adevărate şi morse, leul de mare de Galapagos aparţine familiei Otariidae, fiind o focă cu urechi. Altă diferenţă este abilitatea de a se folosi independent de înotătoarele posterioare care, împreună cu cele puternice din faţă, îi permit să se deplaseze cu mai multă uşurinţă pe uscat.

Ca majoritatea leilor de mare, ei se pot mişca rapid datorită pelvisului rotativ.

Colonii de curiozitate

Foarte sociali, leii de mare sunt mamifere de coastă, hrănindu-se în ape puţin adânci înainte de a se întoarce pe ţărm pentru a dormi, a se odihni şi a-şi îngriji puii în colonii conduse de un mascul adult.

Natura lor curioasă îi aduce în contact cu activităţile umane, precum pescuitul – adesea cu consecinţe fatale. Mai mult, ei sunt foarte afectaţi de El Nino: schimbări climatice care afectează vânturile din Pacific, curenţii oceanici şi şabloanele de temperatură odată la câţiva ani, ceea ce duce la scăderea populaţiilor de peşte din zonă. În timpul fenomenelor El Nino din 1997-1998, numărul de lei de mare a scăzut cu aproape 50%.

leu-de-mare-galapagos-2

Puii dezvoltă abilităţi de înot la una sau două săptămâni.

Buni înotători

Spre deosebire de focile adevărate, care înoată mai ales prin mişcarea înotătoarelor posterioare, leii de mare folosesc înotătoarele frontale, mari, puternice şi alungite.

Dimensiune: 1,2-1,5 m

Greutate: 50-250 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Peşte, calamari. crustacee

Localizare: Galapagos, vestul Americii de Sud.