Leu – Panthera leo

Leul este cea mai socială felină. Leii formează familii din femele adulte care împart un teritoriu cu puii lor şi până la trei masculi adulţi. Familiile au doar patru sau cinci membri unde hrana este puţină, precum deşertul Namib, şi cel puţin o duzină în savanele din estul Africii unde prada este abundentă – recordul este de 39.

Familiile se împart adesea în subgrupuri pentru a căuta hrană sau a-şi explora teritoriul.

Vânatul în echipă

Leii sunt singurele feline mari care vânează în grup. Majoritatea capturilor sunt făcute de femele care sunt mai rapide şi mai uşoare. Leii pândesc în echipă mamiferele care pasc, sărind în spatele prăzii sau apucând-o de picioare şi spate şi apoi, când este la pământ, aplicându-i muşcătura fatală, sufocantă, la gât.

Prăzile sunt împărţite între membrii familiei, iar un adult mănâncă 15-20 kg de carne la o masă. Pentru că leii vânează mai ales noaptea, ziua ei moţăie la umbră. Se hrănesc şi cu carcasele animalelor moarte.

Pui sincronizaţi

leu-1

Leoaicele devin receptive sexual în acelaşi timp, ceea ce are drept rezultat naşteri sincronizate, după o perioadă medie de gestaţie de 110 zile. Fiecare femelă face până la şase pui o dată, deşi de obicei se nasc doi sau trei.

Leii părăsesc grupul în care s-au născut la vârsta de 2-4 ani şi formează un grup cu alţi câţiva masculi. Aceste grupuri cutreieră în căutare de familii pe care să le preia şi să le conducă, uneori având loc bătălii sângeroase pentru alungarea masculilor rezidenţi. După o preluare de putere, noii masculi ucid orice pui, astfel că femelele intră iar în estru şi sunt gata să se împerecheze.

Populaţia de lei din Africa a scăzut de la 100 000 acum doar 50 de ani la sub 30 000 astăzi. Acest lucru se datorează vânătorii, declinului prăzii lor şi persecuţiei din partea localnicilor, drept răspuns la atacurile asupra animalelor domestice. Leii au dispărut din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În Asia, supravieţuiesc doar în pădurea Gir din nord-vestul Indiei. Leii pot fi recunoscuţi după modelele de mustăţi, la fel de unice precum amprentele umane.

Regele savanei

Masculilor adulţi le creşte o coamă lungă, ascuţită în jurul capului şi cefei. Răgetul lor teritorial poate fi auzit până la 5 km.

Leoaică şi pui

Pun rămân cu mama lor timp de 20-30 de luni, dar pot să sugă lapte de la mai multe femele adulte din grup până când sunt înţărcaţi.

La vânătoare de Kudu

leu-3

Când urmăresc prada, leoaicele pot accelera până la 45 km/h. Astfel de sprinturi sunt scurte, rareori ajung la mai mult de 200 m.

Dimensiune: 1,6-2,5 m

Greutate: 150-250 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Mamifere, hoituri.

Localizare: Africa subsahariană. nord-vestul Indiei