lup-cenusiu

Lup cenuşiu – Canis lupus

În ciuda numelui, lupul cenuşiu poate să fie negru, maro, gri sau aproape alb. Toţi sunt prădători de haită, vânând mamifere mari precum elanul, căprioara şi karibu şi pradă mai mică, precum iepuri şi castori.

Ei se hrănesc şi cu hoituri, mai ales iarna. În medie, o haită are şapte sau opt adulţi conduşi de un mascul şi o femelă alfa. Perechea alfa conduce vânătorile, stabileşte teritoriile şi alege locurile pentru bârlog, întărind relaţiile haitei prin lătrături şi urlete. Cei doi alfa se împerechează din ianuarie până în martie. După circa trei luni, femela fată 4-7 pui. Haita îngrijeşte puii până pe la 10 luni, când unii pleacă până la 800 km în căutarea altor lupi.

Repopulare cu succes

Subspecia de lup cenuşiu-deschis specifică Munţilor Stâncoşi (Canis lupus irremotus) a fost reintrodusă în Yellowstone în 1995. De atunci, populaţiile de elani şi căprioare sunt mai mobile, ceea ce permite regenerarea arborilor şi păşunilor.

Construit pentru rezistenţă

Un lup cenuşiu adult poate să parcurgă până la 70 km într-o zi şi poate să alerge cu până la 70 km/h.

lup-cenusiu-1

Fiecare lup are un urlet unic, ca o semnătură.

Dimensiuni: 1-1,5m

Greutate: 16-60kg

Alimentaţie: Elan, căprioare, iepuri.

Localizare: Nordul Americii de Nord, Europa, Asia.