maimuta-gelada-1

Maimuţă gelada – Theropithecus gelada

Geladele sunt verii babuinilor de savană, mult mai comuni, care se găsesc în mare parte în Africa sub-sahariană. În urmă cu 50 000 de ani, geladele erau larg răspândite în Africa, dar au fost eliminate treptat de subspeciile competitoare de babuin de savană şi de presiunea antropică.

Astăzi, supravieţuiesc numai în refugiul lor de la înălţime. Ele se hrănesc cu ierburi, inclusiv rădăcini, mult mai eficient decât alţi babuini, supravieţuind aproape numai cu iarba pajiştilor de la mare altitudine din munţii Ethiopiei. Îşi suplimentează dieta cu bulbi, seminţe, fructe şi insecte.

Pete semnalizatoare

Majoritatea babuinilor au petice colorate de piele golaşă pe fund, care ajută la comunicarea dispoziţiei, dominanţei şi condiţiilor de împerechere. Geladele îşi petrec majoritatea timpului stând jos, cu fundul ascuns, timp în care mănâncă iarba la care ajung cu braţele lor lungi.

Poate că din acest motiv au dezvoltat petice roşii de piele golaşă pe piept. Peticul masculului îl imită pe cel al femelei, care la rândul lui imită foarte bine pielea şi organele genitale. Această zonă colorată este folosită atât în interacţiuni sexuale cât şi sociale.

„Prezentarea socială” – o afişare rapidă a posteriorului – este un semnal paşnic frecvent, reducând agresiunea. Imitarea de către masculi şi femele care nu sunt în estru ajută la accentuarea mesajului. Dar este greu să îţi dai seama dintr-un semnal dacă o femelă este gata de împerechere.

Băieţi burlaci şi găşti de tineri

 

Maimuţele gelada formează turme de câteva sute de membri. Mulţi masculi trăiesc în grupuri de burlaci la marginea turmei până când sunt suficient de mari ca să intre în competiţie pentru dominanţă.

Turma este compusă din mai multe grupuri reproducătoare, iar în fiecare există un mascul mai bătrân şi haremul său de femele. Ei comunică prin semnale faciale precum „scoaterea limbii”.

Gelada este denumită şi babuin cu inimă însângerată, după peticul roşu de pe piept.

Mamă şi pui

maimuta-gelada-2

Puii de gelada se nasc neajutoraţi, aşa ca se caţără şi stau pe mamele lor timp de o luna de la naştere. Femelele gelada îşi petrec mult timp puricându-se.

Deasupra lumii

Geladele se hrănesc pe pajişti din Ethiopia, la peste 1 700 m. Ele dorm în apropiere, pe stânci înalte, pietroase.

La poză

maimuta-gelada-4

Un mascul îşi curbează buza, „scoţând limba”: îşi expune gingiile şi dinţii impresionanţi. Astfel avertizează rivalii şi reduce nevoia de agresiuni fizice.

Coamă impresionantă

O adaptare la frigul de la altitudini mari: geladele sunt bine îmblănite, mai ales în jurul capului şi în partea superioară a corpului. Coama groasă creşte aparent şi mărimea unui mascul în atac.

Dimensiune: 70-74 cm

Greutate: 19 kg

Răspândire: Local comună

Alimentaţie: Iarbă, rădăcini, fructe.