maimuta-nasoasa-2

Maimuţă năsoasă – Nasalis larvatus

Maimuţele năsoase sunt la fel de complexe precum sunt de neobişnuite trăsăturile feţelor lor. Ambele sexe au nasuri excepţionale. Nasurile femelelor şi puilor sunt lungi pentru nişte primate, dar sunt orientate în sus, în timp ce masculii adulţi au un nas ca de clovn, lung şi atârnător, de unde vine şi numele speciei.

Scopul său este încă incert, dar ar putea funcţiona drept „cameră de ecou”, amplificând apelurile masculilor şi ajutându-i să atragă partenere.

Aspect înşelător

maimuta-nasoasa-1

Masculii sunt mult mai mari decât femelele. Din cauza volumului mare de frunze mâncate, alături de un ritm digestiv foarte lent, ambele sexe au stomacuri mari, umflate, care le fac să pară gestante.

Un mascul adult conduce un harem de câteva femele şi puii lor. În mod neobişnuit pentru primate, femelele dintr-un harem concurează pentru oportunitatea de a se împerechea cu masculul şi se pot alătura mai multor haremuri de-a lungul vieţii lor.

Pe măsură ce se maturizează, masculii formează grupuri de burlaci înainte să se lupte pentru haremuri. Deşi masculii rivali se pornesc în etalări zgomotoase, nu sunt extrem de teritoriali. La asfinţit mai multe grupuri se adună şi dorm împreună sus în arbori, pentru siguranţă.

Maimuţele năsoase nu stau departe de apă şi sunt înotători remarcabili, ajutate de picioarele lor parţial membranate.

Nasul unui adult mascul este adesea atât de lung încât posesorul trebuie să îl dea la o parte ca să poată mânca.

Un salt măreţ

O activitate comuna este săritul între arbori şi pleoscaitul stomacurilor în apă. Când sunt ameninţate, maimuţele năsoase pot sa înoate până la 20 m sub apă.

Faţă de copil

maimuta-nasoasa-3

Ambele sexe se nasc cu un nas .normal” de maimuţă, blană neagra şi feţe albastre. Odata cu vârsta, nasul creşte şi coloritul se schimba.

Ceartă între adolescenţi

maimuta-nasoasa-4

Pe măsură ce cresc, învaţă noi abilitaţi şi devin mai puternici. Adolescenţii formează şi rup legaturi.

Dimensiune: 61-76 cm

Greutate: 10-24 kg

Răspândire: Periclitată

Alimentaţie: Frunze, fructe, seminţe

Localizare: Sud-estul Asiei