maimuta-vervet-1.

Maimuţă vervet – Chlorocebus pygerythrus

Este cea mai răspândită specie de maimuţă din Africa. Prosperă într-o diversitate de medii – preferă pădurile de arbuşti de pe marginea râurilor, dar se întâlnesc şi în semideşert şi mlaştini, de la nivelul mării până la 4 500 m.

Mănâncă toate componentele plantelor, de la rădăcină la fruct, dar se hrănesc şi cu insecte, şopârle, ouă şi mici mamifere. Apetitul lor pentru cartofi dulci şi banane le aduce adesea în conflict cu fermierii.

Forţe unite

O specie foarte socială, maimuţele vervet călătoresc, se hrănesc, beau, se purică şi se odihnesc în grupuri de 7-75 de indivizi. Femelele adulte conduc grupul, care include un număr mai mic de masculi (cu propria ierarhie), maimuţe tinere şi pui.

Femelele stau cu grupul, dar masculii pleacă la cinci ani, adesea câte doi sau trei, pentru a evita un atac al unei femele cu statut superior.

Ei se mută mai ales în timpul sezonului de împerechere (din aprilie în iunie), când femelele dominante sunt mai puţin agresive.

Au avertismente vocale specifice pentru prădători specifici.

Ascuţiţi ca lama

Masculii adulţi au caninii mai lungi decât femelele. Ei îi afişează în etalări de dominanţă şi îi folosesc şi ca arme.

Rang moştenit

maimuta-vervet-2

Femelele cu statut înalt primesc cele mai bune lucruri, de la hrană la arbori în care să doarmă, iar puii lor moştenesc acest statut.

Dimensiune: 35-66 cm

Greutate: 3,2-7,7 kg

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Plante, insecte, şopârle

Localizare: Estul şi sudul Africii