mangustă-indiană-cenuşie-1

Mangustă indiană cenuşie – Herpestes edwardsii

Mangusta indiană cenuşie mănâncă şopârle, ouă şi fructe, dar şi mamifere mai mari precum iepuri şi cobre veninoase. Mangustele sunt atât de pricepute în prinderea rozătoarelor şi a şerpilor, încât în unele locuri sunt folosite pentru a îndepărta dăunătorii.

Fălci puternice

În timp ce molarii sunt folosiţi la strivirea insectelor, fălcile puternice şi caninii mari îi oferă mangustei un avantaj în lupta cu şerpii, permiţându-i să muşte capul unui şarpe şi să-i perforeze craniul. Deşi nu sunt imune la veninul şarpelui, reflexele foarte iuţi le ajută să evite să fie muşcate.

Mangustele sunt solitare cu excepţia sezonului de împerechere. Femelele fac câte doi sau patru pui de trei ori pe an.

Mangustele sparg ouăle mari lovindu-le de suprafeţe dure cu picioarele din spate.

Lupte strategice

mangustă-indiană-cenuşie-2

Mangustele înving cobrele prin agilitate şi anduranţă – se feresc de fiecare dată când atacă şarpele, iar apoi îl muşcă de cap când oboseşte.

Dimensiune: 35,5-45 cm

Greutate: 0,5-4 kg

Răspândire: Comună

Alimentaţie: Rozătoare, şerpi, broaşte, fructe

Localizare: Sud-vestul şi sudul Asiei