marmoset-pigmeu-1

Marmoset pigmeu – Cebuella pygmaea

Această primată minusculă şi hiperactivă este cea mai mică maimuţă din lume – un marmoset pigmeu ghemuit ar încăpea într-o palmă do om. Marmosetul pigmeu stă în tufişurile dense şi vegetaţia deasă de la nivelul inferior al pădurii, ascun/ându se de prădători precum alte maimuţe, pisici de pădure, ulii şi şerpi.

Sunt excepţional de agili şi, în ciuda dimensiunii lor mici, pot face salturi de până la cinci metri.

Marmosetul pigmeu trăieşte în mici grupuri familiale care constau de obicei într-o pereche reproducătoare şi până la şapte sau opt tineri de diverse vârste; majoritatea naşterilor sunt de gemeni.

Spre deosebire de alte specii de marmoset, ziua, când se hrănesc, nu se deplasează in grup şi nu îşi mută locul, dar îşi petrec noaptea dormind strânşi unul într altul. Ei se hrănesc în principal cu răşina dulce şi gumoasă a arborilor – muşcă scoarţa cu incisivii ascuţiţi de jos şi apoi beau lichidul care curge afară.

Maimuţă cu coamă

marmoset-pigmeu-2

Marmosetul pigmeu are păr lung pe obraji, care formează o coamă ce îi ascunde urechile.

Dimensiuni: 12-15 cm

Greutate: 85-140 g

Alimentaţie: Răşină de arbori, nevertebrate

Localizare: Vestul Americii de Sud