mistret-1

Mistreţ – Sus scrofa

Strămoşul majorităţii porcilor domestici, mistreţul este un exemplu de succes extrem al unei specii. Acum întâlnit pe fiecare continent în afară de Antarctica, mistreţul este atât de prolific, încât adesea este considerat dăunător, în mare parte din cauza impactului său asupra peisajelor agricole.

Turme şi mistreţi solitari

Depinde de sex dacă mistreţul este solitar sau social. Scroafele trăiesc în turme sau cete, alcătuite în principal din alte femele şi puii lor. Scroafele părăsesc turma numai ca să fete, întorcându-se imediat ce puii lor -între 3 şi 12 pui – sunt suficient de mari să călătorească cu turma.

Scroafele fac pui de două ori pe an şi protejează toţi puii din turmă. Masculii intră în contact cu alţi mistreţi pentru a se împerechea, deşi uneori se alătură turmelor pentru a se hrăni.

Porc păros

Mulţi mistreţi au pe spate fire de păr mai groase şi mai aspre care se ridică atunci când animalul se simte ameninţat.

Porcuşori dungaţi

mistret-2

Scroafele fată porcuşori dungaţi care trăiesc în turmă şi sunt protejaţi de mamă. Masculii părăsesc turma în care se nasc la vârsta de unul sau doi ani.

Dimensiune: 0,9-1,8 m

Greutate: 44-200 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Plante, ouă, rozătoare

Localizare: Europa, Asia, nordul Africii