muntiac-rosu-1

Muntiac roşu – Munitiacus muntjak

Muntiacul roşu este una dintre puţinele specii de căprioare de obicei omnivore. Un animal solitar, căprioara îşi suplimentează ocazional dieta de lăstari, seminţe şi fructe cu ouă de pasăre, carne de rozătoare sau hoituri.

Înmulţirea are loc tot anul, iar masculii îşi marchează teritoriul cu miros pentru a atrage un harem de femele receptive. Masculii în rut se împung şi se muşcă, uneori rănindu-se. Gestaţia durează şapte luni şi singurul pui este înţărcat la doar zece săptămâni.

La doi ani ajunge la maturitate sexuală.

Coarne simple

muntiac-rosu-2

Coarnele simple se observă doar la masculi. Masculii au şi canini. Superiori mai lungi şi o glandă olfactivă sub fiecare ochi.

Dimensiune: 0,9-1,2 m

Greutate: 20-28 kg

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Frunze, fructe, ouă, hoituri

Localizare: Sudul până în sud-estul Asiei