narval

Narvalul  – Monodon monoceros

Narvalii sunt unici printre balene pentru că au un singur dinte lung, care creşte în principal la masculi. Acest colţ este un canin alungit care creşte din partea stângă a fălcii superioare. Creşte într-o spirală în sens invers acelor de ceasornic şi ar fi sursa legendelor cu unicorni din Europa medievală.

Chiar dacă în trecut cercetătorii credeau că funcţia acestui corn este pur defensivă, folosit doar pentru a domina în disputele asupra drepturilor de împerechere, s-a descoperit că la suprafaţa cornului se află milioane de terminaţii nervoase. Acestea permit narvalului să descopere schimbări în presiunea şi temperatura apei cât şi nivelul de sare din apă (salinitate).

Această descoperire sugerează că frecarea caracteristică a colţilor de către masculi poate fi un exerciţiu de căutare a informaţiilor sau a senzaţiilor – nu doar „lupte de turnir”. Colţii pot creşte la peste 2,5 metri lungime şi sunt foarte flexibili, se pot îndoi până la 30 cm în orice direcţie fără să se rupă. Dacă un colţ se rupe, partea vătămată este înlocuită de o creştere nouă.

Super-cârduri

narval-3

Animale sociabile, narvalii formează grupuri mici care adesea se unesc cu altele şi formează „super-cârduri” de sute de balene. Indivizii comunică prin clicuri, chiţăituri şi alte sunete şi migrează în fiecare an, petrecând iernile în jurul gheţurilor din Oceanul Arctic şi verile mai aproape de continent, în golfuri sau fiorduri adânci. Hrana constă în principal din peşte – cambulă şi cod – şi calamari.

Narvalii se pot scufunda la adâncimi remarcabile, unii ajungând până la 1 800 de metri.

Loc îngust

Spaţiul restricţionat poate determina cârdurile de narvali să se unească pe măsură ce înoată de-a lungul canalelor înguste deschise între gheţuri marine.

Unicorni al marilor

Narvalii mascul ies la suprafaţă cu colţul îndreptat în sus. Petele întunecate sunt provocate de creşterea algelor

Dimensiuni: 3,7-5m

Greutate: 0,7-1,8 tone

Alimentaţie: Peşte, calamari.

Localizare: Oceanul Arctic