ocelot-1

Ocelot – Leopardus pardalis

Ocelotul este cel mai mare dintre cele trei specii de feline mici, pătate, din America Centrală şi de Sud. Blana sa pătată şi obiceiurile discrete, în principal nocturne, îl fac greu de văzut. Mare parte din ceea ce ştim despre specie provine din analiza fecalelor sale şi monitorizarea radio. Oceloţii au fost urmăriţi călătorind distanţe lungi noaptea, cu femelele adulte parcurgând până la 4 km şi masculii, 7,5 km.

Singuratic

Oceloţii devin activi după amiaza târziu şi vânează patrulând zone cu vegetaţie deasă.

Ei preferă rozătoarele care îşi fac vizuini sub pământ, în special şobolani, dar pot vâna şi căprioare tinere, porci sălbatici şi leneşi. Cele mai neobişnuite prăzi includ şopârle, crabi de uscat, peşti şi broaşte. Sunt căţărători agili şi adesea se odihnesc în arbori pe durata zilei.

Asemenea majorităţii felinelor, sunt solitari – adulţii socializează numai în sezonul de împerechere. Teritoriul unui mascul adult se suprapune uneori cu cel al mai multor femele. Femelele se împerechează la doi ani şi de obicei fată un pui după 80 de zile de gestaţie.

Vânător ambiţios

ocelot-2

Oceloţii prind pradă cât jumătate din greutatea lor, cum ar fi iguane verzi. Pentru a evita ghearele reptilei şi coada biciuitoare, un ocelot care vânează va ţinti spre gâtul moale pentru un efect rapid.

Oceloţii sunt buni înotători şi prind peşte, ţestoase şi broaşte.

Dimensiuni: 50-100cm

Greutate: 11,5-16 kg

Alimentaţie: Mamifere

Localizare: Sudul Americii de Nord până în sudul Americii de Sud