panda-gigant-1

Panda gigant – Ailuropoda melanoleuca

Ursul panda gigant – unul dintre cele mai periclitate şi rare mamifere din lume – se mai găseşte doar în şase regiuni mici, dens împădurite din centrul Chinei, în sălbăticie ar mai fi 1 000-2 500 de exemplare. Odată erau comuni în zonele joase, dar activitatea umană le-a fragmentat habitatul şi i-a împins spre munţi.

Panda gigant are cea mai distinctă blană dintre toate speciile de urs, dar timp de decenii marcajele sale unice alb cu negru, faţa rotundă şi dieta în mare parte vegetariană au determinat mulţi oameni de ştiinţă să creadă că nu este urs, până când testele genetice au pus capăt dezbaterilor.

Mai lent decât ursul obişnuit

Dieta ursului panda gigant continuă să fie un mister. Are canini şi tract digestiv scurt ca ai unui carnivor (mâncător de carne), dar 99 la sută din dieta sa constă în bambus, care este sărac nutriţional.

Carnivorele, inclusiv panda gigant, nu au bacterii intestinale speciale care să le permită să digere plante precum bambusul, deci urşii panda gigant obţin numai 20 la sută din energia unei mese. Dacă ar consuma carne, aceasta ar creşte la 60-90 la sută. Astfel, urşii panda gigant se deplasează încet, îşi petrec mare parte din zi mâncând până la 18 kg de bambus, apoi se odihnesc 8-12 ore. Dieta îl împiedică şi să doarmă iarna, pentru că nu se poate îngrăşa suficient şi nu poate să stea prea mult fără hrană. Dar adulţii sunt de mărimea unui urs, sunt căţărători agili şi buni înotători.

Lapte pentru doi?

Urşii panda gigant ajung la maturitatea sexuală între cinci şi şase ani. Deşi în general sunt solitari, masculii şi femelele îşi petrec între două şi patru zile împreună în sezonul de împerechere din martie în mai. După cinci luni se nasc unul sau doi pui, dar mama va abandona unul dacă nu poate să producă suficient lapte pentru amândoi.

Puiul este complet dependent de mamă în primele luni şi poate să stea alături de ea până la trei ani.

Urşii panda gigant îşi petrec până la 16 ore pe zi mâncând bambus.

Mamă şi pui

panda-gigant-2

Puiul de panda gigant se naşte fără păr şi orb, având doar câteva grame. Rezervaţiile şi programele de conservate din China şi din lume ajuta la creşterea populaţiei de panda gigant.

Pseudodeget

Un os mărit de la încheietura labei din fată a ursului panda acţionează ca un deget opozabil la om şi îl ajută să manevreze tulpini de bambus.

Pui de panda

panda-gigant-3

Pun de panda nu se mişcă prea mult până la vârsta de trei luni. La cinci sau şase luni ei pot să se suie în copaci, unde stau cu orele.

Ora mesei

panda-gigant-5

Molarii mari şi muşchi puternici ai mandibulei ajută ursul panda gigant să mînânce chiar şi cele mai dure tulpini de bambus. Ocazional, panda mănâncă şi rozătoare, ouă şi păsări.

Dimensiune: 1,6-1,9 m

Greutate: 70-125 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Bambus

Localizare: Estul Asiei