pangolin-1

Pangolin comun – Manis tricuspis

Pangolinii sunt acoperiţi de solzi suprapuşi, din keratină, materialul din păr şi unghii. Când se simt ameninţate, aceste mamifere de vizuină se ghemuiesc pentru a-şi proteja părţile inferioare – singura zonă de pe corp neacoperită de solzi duri.

Pangolinul comun african se hrăneşte în principal cu termite şi într-o mai mică măsură cu furnici, adunând insectele cu limba sa lungă, lipicioasă şi musculoasă. Îşi poate închide nările şi urechile pentru a le proteja de înţepături şi muşcături când se hrăneşte.

Pangolinul nu are dinţi, aşa că muşchi speciali din gură ţin pe loc insectele odată ajunse înăuntru. Stomacul său musculos conţine ţepi de keratină, astfel că pangolinul înghite şi pietre pentru a ajuta la strivirea hranei.

Al cincilea membru

pangolin-2

Pangolinul comun îşi foloseşte coada lungă, puternică şi perhensilă pentru a se deplasa prin arbori.

Dimensiune: 25-43 cm

Greutate: 1,6-3 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Termite, furnici

Localizare: Vestul până în centrul Africii