pinguin-de-galapagos-1

Pinguin de Galapagos – Spheniscus mendiculus

Singurul pinguin care trăieşte la nord de ecuator, pinguinul de Galapagos se înmulţeşte mai mult pe insulele Fernandina şi Isabela. Ziua înoată în curentul Cromwell şi exploatează peştii mici care înoată în bancuri, precum chefali şi sardine – curentul oceanic rece oferă un conţinut mai mare de nutrimente decât apele calde, tropicale.

Pinguinii vizitează insula noaptea, când este mai răcoare şi mai sigur pentru păsările nezburătoare. Asemenea pinguinilor de Antarctica, ei pot să fluture din micile lor aripi pentru a se răcori.

Pasăre rară

Pinguinul de Galapagos este unul dintre cei mai rari pinguini, cu mai puţin de 1 000 de perechi reproducătoare. Sezonul de înmulţire este reglat de disponibilitatea hranei. Evenimente climatice precum ciclurile El Nino încălzesc apele din jurul insulelor, reducând numărul peştilor pe măsură ce se îndreaptă spre ape mai reci.

Rezultă o penurie de hrană ce face pinguinii să sară peste un sezon de împerechere. Sunt ameninţaţi şi de poluare, pescuit intensiv şi prădători precum câinii şi pisicile pe care coloniştii i-au adus pe insule.

Parteneri pe viaţă

pinguin-de-galapagos-2

Pinguinii de Galapagos formează perechi pe viaţă. Femela depune unul sau două ouă în crevase adânci de pietre pentru a le menţine reci. Ambii părinţi clocesc 38-40 de zile.

Dimensiune: 53 cm

Greutate: 1,7-2,1 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Chefali, sardine

Localizare: Insulele Galapagos