lynx-rufus

Râs – Lynx rufus

În America de Nord trăiesc mai mulţi râşi decât orice altă specie nativă de feline – peste un milion, potrivit estimărilor. Este şi cea mai larg răspândită felină, fiind văzută în nordul îndepărtat, precum Columbia Britanică.

Felină adaptabilă

lynx-rufus-1

Secretul succesului acestei feline mici şi dure este adaptabilitatea. Preferă pădurile dese, dar poate să supravieţuiască cu uşurinţă în mlaştini, munţi şi deşerturi sau pe terenuri urbane şi suburbane.

Acest lucru duce adesea la conflicte cu oamenii, pentru că vânează animale de casă şi animale domestice mici. În sălbăticie, hrana principală o constituie iepurii, dar vânează şi rozătoare, păsări, castori şi căprioare mici, mai ales la răsărit şi la apus. În restul timpului se odihneşte în vizuini ascunse în tufişuri, trunchiuri sau crevase stâncoase.

Asemenea majorităţii speciilor de feline, râsul este solitar cu excepţia sezonului de împerechere, din decembrie în aprilie. După o gestaţie de circa două luni, femelele fată cam trei pui, care rămân alături de mame opt luni.

Îngheţ de iarnă

Râşii pot fi văzuţi mai des pe timpul zilei iarna când hrana este puţină. Ei sunt prădători prin ambuscadă, cu marcaje pe blană care le permit să se camufleze în mediu.

Dimensiuni: 65-110cm

Greutate: 4-15,5kg

Alimentaţie: Iepuri, rozătoare, păsări.

Localizare: Sudul Canadei, SUA, Mexic.