rinocer-indian-1

Rinocer indian – Rhinoceros unicornis

Dintre toate cele cinci specii de rinocer, rinocerul indian este al doilea ca mărime după rinocerul alb african. Este şi unul dintre cei care se simt cel mai bine în apă – o trăsătură care nu prea se potriveşte cu aspectul său. Pielea este groasă de 4 cm şi are falduri adânci presărate cu umflături, ceea ce îl face să pară ca şi cum ar purta o armură.

Cu toate acestea, rinocerii indieni sunt buni înotători şi le place să se bălăcească.

Ei sunt surprinzător de agili pe uscat şi pot să se întoarcă repede şi să atace cu mare viteză. De vreme ce au o vedere relativ slabă, rinocerii indieni se bazează pe un auz fin şi un simţ excelent al mirosului pentru a se orienta. Buza superioară semiprehensilă îi face pricepuţi la apucarea firelor de iarbă.

Încă expuşi riscului

rinocer-indian-2

Datorită legilor stricte de protecţie, rinocerii indieni s-au mai înmulţit, de la mai puţin de 200 de exemplare Ia începutul secolului XX la peste 3 000 în sălbăticie. Cu toate acestea, braconajul încă este o problemă, deşi cornul rinocerului indian – pe care îl foloseşte în principal la hrănire – este relativ mic.

Paşnic

Deşi în general solitar, mai mulţi rinoceri indieni pot să se bălăcească sau să pască împreună fără să se lupte, dacă hrana este abundentă în zonă.

Ţine aproape

Un pui de rinocer este vulnerabil la prădători precum tigri şi rămâne alături de mama lui timp de doi ani.

Dimensiune: 3,4-3,5 m

Greutate: 2 000 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Ierburi, tufişuri, fructe

Localizare: Sudul Asiei (bazinele Terai şi Brahmaputra)