Scorpion imperial – Pandinus imperator

Cu un nume potrivit, această creatură înspăimântătoare este cel mai mare scorpion din lume, deşi există cel puţin o specie mai subţire, dar mai lungă. Partea din faţă este dominată de cleşti cu gheare imense, iar în spate, telsonul este adesea încovoiat ameninţător în faţă, spre corp, pentru a etala spinul îndoit.

Dar mărimea nu implică faptul că acest scorpion este mai mortal – veninul său nu este la fel de puternic ca al unor specii mai mici. O înţepătură este dureroasă pentru om, dar are puţine alte efecte nedorite. Scorpionul imperial îşi rezervă veninul pentru autoapărare sau pentru a paraliza prada, pe care o ucide cu cleştii puternici.

Orientare tactilă

scorpion-imperial-2

Scorpionii imperiali sunt nocturni şi au văz slab. Perii sensibili la atingere sunt foarte groşi pe cleşti şi picioare şi sunt folosiţi la detectarea prăzii pe întuneric, alături de organele tactile de sub corp cu care simte vibraţiile prin sol.

împerecherea implică un dans elaborat, în care masculul conduce femela de cleşti pe un petic plat de pământ unde sperma poate fi transferată. După şapte sau opt luni, femela dă naştere la 9-32 de pui, care sunt albi.

Dansul de curtare al scorpionului imperial poate să dureze câteva ore.

Călătorie sigură

Puii de scorpion stau pe spatele mamei şi rămân sub protecţia ei până la prima lor năpârlire, ocazie cu care capătă un exoschelet mai închis la culoare şi impermeabil.

Hrană lichidă

Scorpionul nu poate să mestece cu componentele gurii sale, aşa că îşi foloseşte chelicerele pentru a rupe mici bucăţi din pradă. Enzime digestive sunt regurgitate pe hrană într-o cavitate specială şi lichidul care rezultă este apoi introdus în gură.

Dimensiune: 20 cm

Răspândire: Necunoscut

Alimentaţie: Artropode, şoareci, şopârle

Localizare: Vestul până în centrul Africii