sifaka-lui-verreaux-1

Sifaka lui Verreaux – Propithecus verreauxi

Unul dintre cei mai mari membri ai familiei lemurienilor, sifaka lui Verreaux trăieşte în pădurile uscate şi spinoase din sudul şi sud-vestul Madagascarului. Sifaka sunt activi în timpul zilei hrănindu-se în arbori – în principal cu frunze, flori şi fructe.

Ei extrag umezeala din frunzele plantelor suculente sau ling picăturile de apă care se condensează pe blana lor lânoasă.

În salturi peste graniţe

Sifaka se aventurează la sol pentru a traversa spaţiile deschise în saltul lor biped distinctiv. În arbori, ei se deplasează agăţându-se vertical şi sărind cu picioarele lor puternice din spate, acoperind şi 10 m.

Deşi membrele mari pot fi folosite la apucat, sifaka rareori le folosesc în hrănire. Ei îşi apleacă întregul corp în faţă şi apucă hrana direct cu gura. Femelele sunt dominante în grupurile sociale. Grupurile de sifaka tind să se împrăştie când se deplasează şi caută hrana, dar se reunesc în acelaşi arbore pentru a se odihni.

 

Sifaka trăiesc în grupuri mici de câteva femele şi doi sau trei masculi, dintre care unul poate să fie un mascul „cu piept pătat”, numit astfel pentru că produce un miros dintr-o glandă din gât pe care o foloseşte în marcaje.

Toţi sifaka îşi marchează teritoriile cu urină şi o folosesc pentru a semnaliza membrilor din propriul grup social. Ei comunică şi prin strigăte, inclusiv un „shi-fak”, de unde le provine şi numele.

Asemenea multor lemurieni, sifaka lui Verreaux sunt ameninţaţi de distrugerea habitatului din cauza agriculturii şi din cauza tăierii arborilor.

Cam 30 la sută din lemurii sifaka sunt ucişi de fosse în primul lor an de viată.

Sifaka lui Coquerel

sifaka-lui-verreaux-2

Ca toate sifaka, sifaka lui Coquerel (P. coquerel) face un singur pui. La început, el este ţinut pe burta mamei, iar mai târziu merge în cârca ei.

Mascul dansator

Când traversează un teren deschis, sifaka lui Verreaux „dansează” graţios într-o parte şi în alta pe picioarele din spate puternice cu membrele anterioare ţinute înainte pentru echilibru. Coada este aproape la fel de lungă cât corpul.

Dimensiune: 40-48 cm

Greutate: 3-5 kg

Răspândire: Periclitat

Alimentaţie: Frunze, fructe, flori, scoarţă

Localizare: Sud-vestul şi sudul Madagascarului