triton-cu-creasta

Triton cu creastă – Triturus cristatus

Este cea mai mare specie de triton din nordul Europei. Vara, tritonii cu creastă vânează noaptea pe uscat. Iarna, hibernează în locuri adăpostite sau pe fundul iazurilor de înmulţire. Masculii curtează arcuindu-şi trupurile şi fluturându-şi cozile în formă de vâslă.

Femelele depun ouă pe plante submerse, fiecare ou fiind învelit într-o frunză, pentru protecţie. Larvele eclozează după trei săptămâni şi se transformă după patru luni în forma în care pot respira aer.

Creastă pentru împerechere

Femelele sunt mai mari decât masculii, dar doar aceştia au creste în sezonul de împerechere din primăvară.

Dimensiune: 10-14 cm

Răspândire: Comun

Alimentaţie: Larve, viermi

Localizare: Europa, centrul Asiei