urs-buzat-1

Urs buzat – Melursus ursinus

Ursul buzat este un locuitor solitar al pădurii, eluziv, dar sorbiturile când se hrăneşte se aud de la 250 m depărtare. Aceşti membri lăţoşi ai familiei urşilor îşi folosesc ghearele lungi, curbate pentru a săpa după furnici, termite şi alte insecte, pe care le sug cu buzele flexibile şi gaura specială dintre dinţi, în timp ce îşi închid nările pentru a preveni înţepăturile.

Asemenea multor specii de urs, devastează stupii de albine pentru miere.

Urşii buzaţi se împerechează vara. Femelele fată unul sau doi pui, care stau cu mama lor până la patru ani şi jumătate. Sunt singurii urşi despre care se ştie că îşi poartă puii în spate.

Bot lung, mobil

urs-buzat-2

Urşii buzaţi îşi folosesc nările ca să sufle praful şi pământul din cale înainte să sugă insectele pe care le mănâncă.

Dimensiune: 1,4-1,9 m

Greutate: 50-145 kg

Răspândire: Vulnerabil

Alimentaţie: Furnici, termite, fructe, miere