urs-cu-ochelari-2

Urs cu ochelari – Tremarctos ornatus

Singura specie de urs din America de Sud este şi unul dintre cele mai mari animale terestre.

Cu o înălţime de doar 60-90 cm la greabăn, ei îşi fac vizuina în diverse habitate andine, de la păduri ceţoase la păşuni înalte mărginite de păduri tropicale. Îşi petrec mare parte din timp în arbori, unde îşi construiesc o platformă de rămurele pe care dorm şi din care mănâncă – fructe, flori şi plante suculente. Uneori vânează şi insecte, păsări şi mici rozătoare.

Urşii sunt solitari cu excepţia sezonului de împerechere, din aprilie în iunie, când un mascul şi o femelă rămân împreună până la două săptămâni. Puii se nasc din decembrie în februarie. Masculii nu joacă nici un rol în creşterea puilor. În timp ce pumele şi jaguarii vânează puii, cea mai mare ameninţare cu care se confruntă specia este pierderea habitatului şi vânătoarea.

Marcaje distinctive

urs-cu-ochelari-1

Ursul cu ochelari îşi ia numele de la marcajele crem sau galbene din jurul ochilor. Aceste marcaje se extind adesea până la piept

Dimensiuni: 1,3-1,9m

Greutate: 80-175kg

Alimentaţie: Fructe, plante, păsări

Localizare: Vestul Americii de Sud